Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD) En Slaap

Wat Is Seizoensgebonden Affectieve Ziekte?

Seizoensgebonden affectieve stoornis, ook wel winterdepressie genoemd, is een seizoensspecifieke stemmingsstoornis die meestal in de wintermaanden optreedt. SAD-symptomen komen het meest voor in de herfst en houden de hele winter aan voor de meerderheid van de mensen die er last van hebben. Voor anderen begint SAD echter in de lente of vroege zomer. Het maakt niet uit of je het in de zomer of winter waarneemt, SAD is bij iedereen te zien. Sommige mensen zijn misschien bang voor bepaalde seizoenen en voelen zich moe of humeurig.

Hoewel de exacte oorzaak van SAD onbekend is, geloven veel wetenschappers dat bepaalde hormonen in een bepaalde tijd van het jaar hersenveranderingen kunnen veroorzaken. Een gebrek aan zonlicht in de winter kan bijvoorbeeld van invloed zijn op het vermogen van de hersenen om de neurotransmitter serotonine te produceren. Deze theorie wordt ondersteund door de minimale prevalentie van SAD in warmere streken waar toegang tot zonlicht altijd beschikbaar is, ongeacht het seizoen.

Symptomen kunnen enigszins variëren met SAD, maar in het algemeen ervaren patiënten humeurigheid en een aanzienlijk verlies van energie. Andere symptomen zijn onder meer:

  • Gewichtsverlies of gewichtstoename
  • Gevoelens wanhoop
  • Slapeloosheid
  • Verlies van concentratie
  • Wil alleen zijn?
  • Zelfmoordgedachten

Hoe Seizoensgebonden Affectieve Stoornis Slaappatronen Beïnvloedt

Vermoeidheid is een topsymptoom van SAD, en toch hebben mensen met de stoornis de neiging om veel tijd in bed door te brengen. Omdat een groot deel van hun dag beperkt is tot de slaapkamer, denken de meeste mensen met SAD dat ze meer slapen dan ze in werkelijkheid doen . ze delen met slapeloosheidspatiënten.

Onderzoekers weten niet zeker waarom mensen met SAD moeite hebben met het krijgen van slaap van hoge kwaliteit. Echter, serotonine-onevenwichtigheden kunnen een rol spelen. Lage niveaus van serotonine worden geassocieerd met slaapstoornissen zoals slapeloosheid en slaapapneu. Onderzoek suggereert dat serotonine verantwoordelijk is voor het kalmeren van het lichaam voor het slapengaan. Als de serotoninespiegels laag zijn, is het misschien onmogelijk om dat kalmerende effect te bereiken – en als gevolg daarvan is het lichaam nooit echt klaar voor diepe slaap.

Hoe U Uw Slaappatroon Kunt Verbeteren

Mensen met SAD brengen een groot deel van hun tijd onder de dekens door, maar vaak is die slaap niet bijzonder rustgevend. Het behandelen van de aandoening is natuurlijk essentieel, maar een verscheidenheid aan andere tactieken kunnen ook zorgen voor een goede nachtrust, zelfs voordat de stemmingsstoornis volledig onder controle is. Een solide bedtijdritueel is absoluut noodzakelijk, net als een goede matras en een rustige omgeving. Schermen van computers en mobiele apparaten die blauw licht uitstralen, moeten binnen een uur na het naar bed gaan worden vermeden, omdat deze een notoir negatieve invloed hebben op de slaapkwaliteit. Dit zijn nog enkele handige tips:

  • Vermijd sporten vlak voor het slapengaan
  • Vermijd cafeïne en alcohol twee uur voordat je naar bed gaat
  • Meditatie en yoga
  • Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen en voor seksuele activiteit.

Nuttige producten voor mensen met SAD

Het bewustzijn van SAD neemt toe, en daarmee ook het aantal producten dat is ontworpen om patiënten met hun symptomen te helpen. Hieronder vindt u enkele van de nuttigste producten en technieken:

Essentiële oliën

Depressie kan een afname van de olfactorische gevoeligheid veroorzaken. SAD-patiënten zijn echter gevoeliger voor geuren. Als gevolg hiervan profiteren velen van aromatherapie, die de stemming overdag kan verbeteren en het gemakkelijker maakt om ’s nachts in slaap te vallen. Cederhout, sandelhout en lavendel staan allemaal bekend om hun vermogen om de slaapkwaliteit te bevorderen. Er kan wat geëxperimenteerd worden, aangezien geen enkel type etherische olie voor iedereen even effectief is.

Melatonine tinten

In plaats van overdag voldoende zonlicht te krijgen, brengen veel mensen met SAD hun tijd door voor de blauwe lichten van computers en smartphones, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen wanneer het nacht wordt. Het beëindigen van deze gewoonte kan een echte strijd zijn, maar het probleem kan worden verzacht met melatoninetinten, die blauw licht effectief blokkeren en slaperigheid veroorzaken.

Lichttherapieboxen

Jarenlang kregen mensen met de diagnose SAD te horen dat ze moesten investeren in lichttherapieboxen, die zijn ontworpen om zonlicht na te bootsen. Het is bewezen dat lichttherapie effectief is voor veel SAD-patiënten, vooral bij gebruik in combinatie met SSRI-voorschriften.

Opnieuw timer

Hoewel lichttherapieboxen nuttig kunnen zijn, kunnen ze erg onhandig zijn voor mensen die vaak reizen. De Re-Timer biedt alle voordelen van een typische lichtbak, maar met minimale rompslomp. Gedragen als een gewone bril, straalt het UV-vrij licht uit, waardoor de drager wordt opgeladen en de effecten van SAD worden tegengegaan.

Er is geen permanente remedie voor SAD, maar er kan een verscheidenheid aan hulpmiddelen en technieken worden gebruikt om de symptomen te minimaliseren. Het is mogelijk om ’s nachts van goede kwaliteit te slapen en je overdag toch wakker en alert te voelen.

bronnen